Karácsonyi szokások a nagyvilágban

Izgatottan várjuk a karácsonyt. A várakozás mindenhol ugyanolyan különleges érzelmekkel teli időszak, a szokások azonban különböznek.

Nézzünk körül hogyan ünnepelnek más országokban.

A szomszédos Ausztriában Christkind, vagyis karácsony gyermeke az ajándékhozó.

Németországban Weihnachtsmann, a télapó – karácsonyapó – jön és hozza el az ajándékokat. A karácsonyfa, a fenyőfa díszítésének szokása innen, Németországból terjedt el a 19. század folyamán.

Angliában Father Christmas – karácsonyapó – akire várnak a gyerekek. Télapó, karácsonyapó rénszarvasszánon utazik, a háztetőkre ereszkedik le, és a kéményen keresztül jut be a házakba. Az ajándékokat pedig a kandallópárkányra akasztott hosszú szárú zokniba rejti. A Télapónak címzett levelet pedig nem kell feladni, elég csak a kandallóban elégetni, a felszálló füstből ki tudja olvasni a kívánságokat.

Olaszországban és Spanyolországban a fő nap nem Szenteste, hanem Vízkereszt napja, január 6. La Befana – Vízkereszt szülötte – hozza az ajándékokat.

Finnországban, ahol az igazi Télapó lakik, Joulu Pukki, bekopog a házakba, és azt kérdezi „Lakik itt jó gyerek?” A jó gyerekeknek átadja az ajándékot, a csintalan gyerekek, virgács helyett pedig, egy kis szénre számíthatnak.

Svédországban Jultomten, egy manó teszi az ajándékokat a karácsonyfa alá.

Az Amerikai Egyesült Államokban az Északi- sarkon élő, rövid köpenyt viselő, Santa Claust várják a gyerekek.

Ausztráliában ebben az időben forró nyár van, ezért kicsit eltérő az ünneplés. A Mikulást szarvasok helyett kenguruk húzzák. A karácsonyi vacsorát sem a kandalló mellett fogyasztják el, hanem inkább kint a kertben, és miután befejezték az étkezést lemennek a tengerpartra egyet fürdeni.

Oszd meg másokkal is:

Vélemény, hozzászólás?